Meny

Bønes Idrettslag

Bønes ILdsjeler: Jarle Odland

Leder av BIL-ringen, styremedlem, ansvarlig for kunstgress i Fjellsdalen, trener for jente- og damelag, sportslig leder, instruktør på idrettsskolen m.m. Jarle Odland var en av pionerene i Bønes IL!

Knut Sundfjord

Rolle i idrettslaget “den gang da"

Jarle Odland 2Jarle var tidlig med som initiativtaker, tillitsvalgt og aktiv i Bønes IL. Han var i hovedstyret frem til 2004. I 1996 startet han opp BIL-ringen, et aktivitetstilbud for voksne som på det meste hadde hele 150 betalende deltakere. Jarle var også instruktør på idrettsskolen i de første årene dette tilbudet eksisterte.

Han var også med i sportslig utvalg i fotballgruppen – som ble startet opp i 1998 - og trener/lagleder for først Jenter 16 (88-89-90-kullene) og så damelaget frem til 2006.

Jarle var aktivt med på byggingen av Klubbhuset rundt årtusenskiftet, rehabiliterte garderobebygget og snekret sammen «garasjen» som vi i dag bruker som utstyrsbod for fotballagene.

I 2006 ble grusbanen i Fjellsdalen oppgradert til kunstgress, en viktig begivenhet i idrettslagets historie. Jarle var komitéformann og ansvarlig for etableringen av kunstgressbanen, mens Trond Mohn stod for finansieringen. Omtrent på samme tiden ble Bønesbanen utvidet og opparbeidet til en brukbar 9er-grusbane – Jarle var ansvarlig for dette prosjektet også.

Gode historier og høydepunkter

Jarle forteller: - BIL-ringen var et lavterskeltilbud som ble svært populært blant voksne på Bønes. Vi møttes for trening i Langeskogen mandag og onsdag, og på lørdag gikk vi til Løvstakken. Jeg husker at Norges Gang-forbund kom over fra Oslo for å dele ut gå-staver til oss og for å gi instruksjon på hvordan vi skulle bruke de.

- BIL-ringen reiste på turer og deltok også i ulike konkurranseløp, som for eksempel Tromsø Maraton. Jarle husker også godt Fjellveisløpet og Fanamilen der Bønes stilte mannssterke hvert år. Vi hadde det veldig sosialt og trivelig i BIL-ringen, sier Jarle.

Aerobic-gruppen i Bønes IL ble startet opp som del av BIL-ringen. I begynnelsen var partiene i squashsalen på Racketsenteret, men flyttet etter hvert ned i gymsalen på Bønes skole. Det var veldig populært med fire partier hver kveld, sier Jarle. Rushet for å melde seg på var så stort at telefonnettet i Bønesstølen knakk sammen.

Jarle var også involvert i Idrettsskolen for de yngste. - Hver vår arrangerte Idrettsskolen orienteringsløp for barn og foreldre i Langeskogen. Om vinteren reiste vi med tre fulle busser til Kvamskogen der instruktører viste oss teknikker for langrenn og slalåm.

Når det gjelder fotballen forteller Jarle at han «overtok» Jenter 16-laget fra Kjell Forthun og Line Aarbakke. Det var et godt lag som vant bl.a. Lerøy, Åsane og Brann Cup, kom til kvartfinalen i Gothia Cup og ble kretsmestre to år på rad, i 2002 og 2003. Damelaget i fotball var den gangen et samarbeidslag med Trane. Laget ble kretsmestre i 4. div og spilte deretter to sesonger i 3. div. Det ble også etablert et samarbeid med Arna-Bjørnar.

Lagbilde 2006 kretsmestere 4divKretsmestre 4. div damer 2006

Jarle forteller at det var mange gode spillere på laget og flere på kretslaget. Kari Forthun var på aldersbestemte landslag og spilte flere sesonger i Eliteserien med Arna-Bjørnar. Andre spillere han nevner er Hanne Schult, Torunn Haugland og Camilla Forthun som også hospiterte med Arna-Bjørnar.

Jarle husker med glede en spillergruppe som var svært lojale, treningsivrige og engasjerte, og som på grunn av dette ble gode fotballspillere. Han fremhever også at samarbeidet med Trane gikk veldig bra og at gruppen bygget en sterk lagånd. Trane/Bønes var et år med i Norway Cup og røk ut i kvartfinalen på myntkast mot Asker, som den gangen var et topplag i norsk kvinnefotball. I 1/8-finalen vant Trane/Bønes 4-3 etter at Kari scoret fra 25 meter helt på slutten av kampen. Den sesongen Trane/Bønes rykket opp fra 4.div hadde laget en målforskjell på 100-4 ifølge Jarle.

Erkerivalene for Trane/Bønes var Fyllingen og Arna-Bjørnar 2. Et høydepunkt var å slå Fyllingen i kretsfinale 4. div på Varden i flomlys. Jarle nevner også en J16-kretsfinale mot Åsane som Bønes vant 1-0 etter scoring av Kari Forthun. Alle fikk spille, også i finaler, selv om ikke motstander hadde samme filosofien.

Hvor er han nå?

Jarle OdlandJarle har for lengst flyttet fra Bønes og bor nå på Paradis. Jobb har han også byttet siden Bønes-tiden, og han er nå konsernsjef i Rexir Bygg AS.

Ungene er voksne og ute av redet. Jon Martin er i Forsvaret, mens Matilde bor i Bø i Telemark og trener jentefotballag der. Både de og Jarle holder seg aktive som i «glansdagene».

– Vi har hytte på Ustaoset, og hund, så vi går mye på tur både med og uten ski.

Har han noen tips og råd til de som er aktive i Bønes Idrettslag nå om dagen? – Få i gang igjen mosjonsidretten for voksne, slik at foreldre og besteforeldre på Bønes kan holde seg aktive. Det gir også foreldre en kontaktflate. Idrettslaget bør også ha fleridrett, sier Jarle. Han mener vi bør se på å opprette en skigruppe, selv om det er krevende å ha en slik idrett.

Han oppfordrer oss videre til å trekke «gamlegutter/-jenter» som ham selv inn igjen i idrettslaget og skape møteplasser for tidligere medlemmer. - Ring gjerne rundt og hør om folk er interessert. Begynn med spillere, trenere og ledere fra de første kullene (83-84).

Videre syns Jarle at vi bør ha årsfester som «før i tiden», da de slo på stortrommen og arrangerte fest for alle medlemmene nede på Fagernes Yachtclub. Han nevner også dansearrangementer i Bøneshallen med Tor Endresen og Helge Nilsen som store suksesser.

Jarle har funnet en del bilder og avisklipp i gamle album og sendt oss:

BA jentelag 2002Jentelag Norway Cup

Sydvesten kretsmestere

Fanaposten Trane-Bønes

Sydvesten Fyllingen-Bønes

diplom KM jenter elite 2003diplom Trane-Bønes KM 4div 2006

avisutsklipp 90-tall

Varegg Cup diplomeravisutklipp 2000

Partnere og sponsorer

powered by Ability.NET

Meny