Meny

Bønes Idrettslag

Godt oppmøte på barnefotballkveld

Over 20 trenere fra barnefotballen i Bønes IL møtte i klubbhuset på tirsdag for å høre Torstein Pedersen i Hordaland Fotballkrets sine råd og tips til treningsopplegg i barnefotball.

701

Mangler bildeTorstein Pedersen har i syv år jobbet som klubbutvikler i HF, og har lang erfaring som trener både for barn og for seniorlag. Pedersen startet kvelden med å se på de store målene for barnefotball, og understreket at fotball skal være for alle.

– Et av de viktigste målene med barnefotballen er å gi unge en tilhørighet og god folkeskikk. Derfor kan det være klokt å sette noen felles kjøreregler for hvordan man forholder seg til medspillere og trenere under trening og kamp. Dette vil gi barna viktig skolering for resten av livet. I tillegg er det nødvendig at klubben legger til rette for at alle som har lyst skal få spille fotball, uavhengig av ferdighetsnivå. Pass på at alle blir tatt vare på og at alle får være med på kampene. Så kan man heller legge til rette for at de ivrigste får litt ekstra utfordringer, enten gjennom ekstratreninger eller ved å trene sammen med andre lag, sier Pedersen i sin innledning.

Videre snakket Pedersen om at planlegging av treningene er viktig for å ha gode og effektive treningsøkter.

- Ta gjerne en telefon kvelden før trening til de andre trenerne, eller send en e-post. Snakk om hvilke øvelser som kan være gode. Vær gjerne kreative, men ikke introduser nye øvelser til hver eneste trening. Da vil dere måtte bruke mye tid på å sette barna inn i hver øvelse, sier Pedersen.

– Som trener kan du også bruke noen minutter etter trening på å reflektere over hvorfor treningen ble så bra som den ble, eller hvorfor øvelsene ikke fungerte som forventet.

Jevne lag
Pedersen understreket viktigheten av jevnbyrdighet både på trening og i kampsituasjon. Det er ikke et mål å vinne 10-0 mot et annet lag.

- Når dere setter sammen grupper på trening er det klokt at barna får spille med medspillere som har kommet like langt i sin utvikling av fotballferdighetene. Dette vil gi barna flere ballberøringer og følelse av mestring. Dette vil som regel føre til mere spilleglede og god utvikling av fotballferdighetene. Differensiering skal imidlertid ikke skje på hver trening.

Gode øvelser
Etter en drøy time med teori gikk hele forsamlingen ut på Fjellsdalen kunstgressbane. Der stod Jenter2003 klare for å være spillere til å vise gode øvelser til treningene. Pedersen forklarte jentene øvelsene ved å først vise dem selv. Jentene var lydhør og gjennomførte øvelsene effektivt.

- Forsøk å unngå kø på øvelsene, og ikke la barna få for mange drikkepauser. Hold fokus i gruppen. På den måten blir treningen effektiv for alle parter. Ha gjerne en øvelser der dere øver på skudd. Å score mål gir barna en mestringsfølelse som er god å ta med seg hjem igjen, sier Pedersen.

Mer tekst følgerunder bildet.

Mangler bilde

Mens trenere gikk inn igjen i klubbhuset for en oppsummering valgte jentene å fortsette å spille fotball. På vei inn kom det kommentarer fra deltakerne:

«Det var nyttig å se effektive øvelser som vi kan bruke på våre treninger».

«Jevnbyrdighet skal vi ha mer fokus på fremover»,

«Det er flott å få møte de andre trenerne i klubben».

God informasjon
Pedersen oppsummerte ved å gjennomgå hver øvelse og si litt om hva som fungerte og hva som ikke fungerte like bra fra treningen. I tillegg fikk alle de fremmøtte informasjonsmateriell om trenervett og gode øvelser.

Fotballstyret i Bønes IL vil takke alle fremmøtte og Torstein Pedersen for en inspirerende og fin kveld – nå ser vi frem til å benytte oss av alle de gode rådene.

 

Partnere og sponsorer

powered by Ability.NET

Meny